Sant Joan

 

S A N T   J O A N   D E   M O N T D A R N

 

A redós del roc de Sant Joan       

Situació i Història

 En una plana, que mira a les muntanyes prepirinenques, se situa l´església de Sant Joan de Montdarn, el centre del poble.

 Prop de l´església i en altres indrets com Cal Peirot, Corderoure, Caselles i Cal Gendret, hi trobem restes d´època íberoromana. 

El nom de "vila de Sant Joan des de l´antiguitat", sembla que es refereix a l´existència de vida eremítica en època visigòtica (segles VI-VII).

En el segle IX, el comte Guifré el Pelós va repoblar aquestes terres, fundant-hi un monestir de clergues, i va cedir el lloc de Montdarn al monestir de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès). Sant Joan va ser una cruïlla de camins de traginers.

Podem destacar el mas Corderoure, que fou hostal, i Les Cots, casa pairal del metge Cots, doctor, pagès i escriptor.

 

Llocs d´interès

 

L´ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT JOAN

 En l´indret de l´actual temple, hi hauria hagut vida eremítica a la petita balma que es troba a la roca que sustenta l´església (segles VI-VII).

En el segle IX, s´hi bastí el monestir fundat pel comte Guifré.

L´any 922, Emma, abadessa del monestir de Sant Joan de les Abadesses i filla del comte Guifré, hi va fer construir una nova església. Les set tombes antropomorfes excavades a la roca que hi ha a l´entorn de l´església i la capelleta excavada al Roc de Sant Joan segurament tenen alguna relació amb aquest monestir.

En el segle XI, es va suprimir el monestir i Sant Joan quedà com a simple parròquia. Llavors es va aixecar una església romànica, de la qual ens n´ha quedat l´absis amb decoració llombarda.

          L´absis romànic                     

 

 El temple va ser ampliat en el segle XIV i especialment en el XVIII; l´any 1784 es va fer l´última modificació, donant-li la fisonomia que té avui.

 

       L´església i la rectoría

 

EL ROC DE SANT JOAN

 

        A l´oest de l´església, trobem aquesta peculiar construcció. És una capelleta excavada en una paret de roca. Es formada per tres arcs de mig punt en degradació. Dins hi ha una imatge de Sant Joan Baptista. Sembla que es pot relacionar amb els primers temps del Cristianisme en aquesta contrada. S´hi fa una processó per Sant Joan, el 24 de juny.

 

 

              La capelleta del Roc de Sant Joan                             La processó

 

EL ROC DE LA FANTASMA

 En el camí de Viver a Sant Joan de Montdarn, al lloc anomenat el Clot de la Fou, hi ha un gros penyal conegut com el Roc de la Fantasma. Es conten diverses històries de traginers, bandolers i fantasmes lligades a aquest pas estret del camí ral. Al costat hi ha una font.

 

CAPELLES PARTICULARS

 

  • Sant Martí del Balaguer:  És una petita església, situada dalt d´un estratègic turó, prop del mas Balaguer. És romànica del segle XII amb una nau i un absis. S´hi diu missa per Sant Martí.  Per la vora hi discorre un camí medieval, provinent de Cardona amb senyals del pas dels animals gravades a la roca.

 

  •  El Roser de Les Cots:    Enganxada a un cantó del mas de Les Cots, hi ha la  capella dedicada a la Mare de Déu del Roser. És obra del segle XVII. Conserva un  retaule fet de guix  policromat. S´hi diu missa pel Roser d´octubre.

Ajuntament de Viver i Serrateix |  NIF: P0830900G
Casa de la Vila | 08679 - Viver i Serrateix | Tel. 938204922
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Pagina creada per berTIC Informàtica