VIVER

A l'empara del Castellot

Situació i Història

En un llarg pla, amb el Prepirineu berguedà com a fons, s´assenta el nucli del poble de Viver.

Encara que s´han localitzat restes més antigues, és en l´època íberoromana quan tenim un panorama més extens; hi havia petites cases de pagès a Trulls, El Maiol, Coromines, Carmona, Les Sitges, Sant Feliu i Albesa.

La primera cita escrita del nom de Viver és del 910.

Viver al llarg dels temps ha estat viculat amb el seu castell, que estava situat a l´indret anomenat El Castellot.
Les referències més antigues del castell són del segle VIII, quan el rei franc Lluís, el Piadós, manà construir-hi unes fortificacions per a lluitar contra els àrabs. La seva jurisdicció s´estenia sobre els masos de tot el poble. Aquest senyoriu va estar a les mans de diverses famílies nobiliàries com els Viver, els Peguera i els Rajadell entre d´altres.
En el segle XII, Viver tenia 22 masos, entre els quals ja hi havia la majoria dels actualment existents. En el segle XVII n’hi havia 53.
Destaquem els masos Escardívol, Vilanova, Carmona, Coromines, Trulls, Sant Feliu. Cal subratllar el mas Albesa, que conserva l´estructura del segle XIII.

Llocs d´interès

L'ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MIQUEL

L'església entre Vilanova, al fons a l'esquerra, i cal Sastre, a la dreta

En el segle X, ja hi havia un temple preromànic, com ho testimonien dues tombes antropomorfes excavades a la roca, que hi ha al costat sud de l’ absis.
El 1187 es va consagrar una església, que és l´esquelet de l´actual; la nau central correspon a l´església d´aquella època. És un edifici romànic de transició al gòtic, cosa poc freqüent a les nostres contrades. Tenia una nau i l´absis era rectangular.

L'interior de la nau central, l'església del 1187

En els segles XVII i XVIII, s´hi van anar afegint cossos fins a arribar a la forma actual. L´esbelt campanar es va aixecar el 1798.

Vista exterior de l'església

EL CASTELLOT

A ponent de l´església, hi ha una llarga codinera o zona de roques, que acaba amb una espectacular roca arrodonida, que és la que pròpiament s´anomena El Castellot. En aquesta zona hi hagué el castell de Viver.

Al segle VIII, els francs hi feren construir una colla de torres i altres edificacions, tot fet de fusta. Ens n´han quedat tot un reguitzell de forats excavats a la roca, on anaven encaixades les bigues.

Al llarg del segle X, es substitueixen per torres ja fetes de pedra, com la que hi ha al cim d´El Castellot.

També d´aquest segle, ens ha arribat una important necròpolis de tombes excavades a la roca amb forma humana; hi ha una zona per als adults i una per als infants. Fou el cementiri del castell.

A l´extrem nord del serrat, hi ha les restes del mas Vilanova vell on hi van residir en l´època medieval els senyors del castell.

Visita d'El Castellot

Hi h a un Itinerari senyalitzat i amb plafons explicatius. El punt de partença és davant de l´església parroquial.

CAPELLES PARTICULARS

Sant Narcís

Es troba al costat de la carretera, a l´inici del pla de Viver. És una petita construcció rectangular, dedicada a Sant Narcís, patró de la ciutat de Girona.
Jaume Puig, rector de Viver, la va fer construir el 1711. Fou restaurada l´any 1979. S´hi diu missa per la festa del sant, el novembre.

Sant Miquel de Trulls

Església romànica del segle XII, molt transformada en el XVIII. Està unida al mas Trulls. Sense culte.

Sant Andreu de Coromines

Capella situada a l´est del mas Coromines. Podria tenir origen romànic, però va ser profundament reformada el 1767. Restaurada l´any 1942, encara està en culte; s´hi diu missa per Sant Andreu.

 

Ajuntament de Viver i Serrateix |  NIF: P0830900G
Casa de la Vila | 08679 - Viver i Serrateix | Tel. 938204922
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Pagina creada per berTIC Informàtica