SANT JOAN DE MONTDARN
A redós del roc de Sant Joan
Situació i Història
En una plana, que mira a les muntanyes prepirinenques, se situa l´església de Sant Joan de Montdarn, el centre del poble.
Prop de l´església i en altres indrets com Cal Peirot, Corderoure, Caselles i Cal Gendret, hi trobem restes d´època íberoromana. El nom de "vila de Sant Joan des de l´antiguitat", sembla que es refereix a l´existència de vida eremítica en època visigòtica (segles VI-VII). En el segle IX, el comte Guifré el Pelós va repoblar aquestes terres i hi va fundar un monestir de clergues, que donà al de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès).
Sant Joan va ser una cruïlla de camins de traginers.
Podem destacar el mas Corderoure, que fou hostal, i Les Cots, casa pairal del metge Cots, doctor, pagès i escriptor.
Llocs d´interès
L'ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT JOAN
En els segles VI-VII, a l´indret de l´actual temple, hi havia vida eremítica; a la paret de roca, sota de l’absis, hi van obrir una cavitat, que és un Eremitori.
L'Eremitori, al centre de la roca
El 899, es fundà el monestir de clergues, filial del monestir de Sant Joan de les Abadesses.
L´any 922, Emma, abadessa del monestir de Sant Joan de les Abadesses i filla del comte Guifré, hi va fer construir una nova església d'estil preromànic. Les set tombes antropomorfes excavades a la roca que hi ha a l´entorn de l´església és l'únic testimoni que n'ha quedat. La capelleta excavada al Roc de Sant Joan segurament també hi pot tenir relació.
En el segle XI, es va suprimir el monestir i Sant Joan quedà com a simple parròquia. Llavors es va aixecar una església romànica, de la qual només ens n´ha quedat l´absis amb decoració llombarda.
L'absis romànic
L'interior de l'església, restaurat en els anys 70
El temple va ser ampliat en el segle XIV i especialment en el XVIII; l´any 1784 es va fer l´última modificació, donant-li la fisonomia que té avui.
L'església i la rectoria
EL ROC DE SANT JOAN
A l´oest de l´església, trobem aquesta peculiar construcció. És una capelleta excavada en una paret de roca. Es formada per tres arcs de mig punt en degradació. Dins hi ha una imatge de Sant Joan Baptista. Sembla que es pot relacionar amb els primers temps del Cristianisme en aquesta contrada. S´hi fa una processó per Sant Joan, el 24 de juny.
La capelleta del Roc de Sant Joan
La processó
EL ROC DE LA FANTASMA
En el camí de Viver a Sant Joan de Montdarn, al lloc anomenat el Clot de la Fou, hi ha un gros penyal conegut com el Roc de la Fantasma. Es conten diverses històries de traginers, bandolers i fantasmes lligades a aquest pas estret del camí ral. Al costat hi ha una font.
CAPELLES PARTICULARS
Sant Martí del Balaguer
És una petita església, situada dalt d´un estratègic turó, prop del mas Balaguer. És romànica del segle XII amb una nau i un absis. S´hi diu missa per Sant Martí, el novembre.Per la vora, hi discorre un camí medieval, provinent de Cardona amb senyals del pas dels animals gravades a la roca.
El Roser de Les Cots
Enganxada a un cantó del mas de Les Cots, hi ha la capella dedicada a la Mare de Déu del Roser. És obra del segle XVII. Conserva un retaule fet de guix policromat. S´hi diu missa pel Roser d´octubre.